În cadrul ediției 2025 a evenimentului Romanian Sustainability Forum, secretarul de stat la Cancelaria Prim-ministrului, Mihai Precup, a atras atenția asupra necesității implementării noii legislații privind raportarea nefinanciară, la nivelul companiilor de stat, ca parte a unei cerințe din partea OCDE în cadrul procesului de aderare.

În acest context, acesta a subliniat ca Guvernul trebuie să promoveze profesionalizarea meseriei de expert contabil și auditor pe partea de sustenabilitate, context în care a fost înființat Departamentul de Dezvoltare Durabilă, la nivelul Guvernului, pentru a încerca o anumită standardizare a raportării nefinanciare.

‘Companiile trebuie să respecte cel puțin trei indicatori pentru a fi obligate să raporteze indicatori de sustenabilitate. Vorbim de cifre de afaceri de peste 50 de milioane de lei, active nete peste 25 de milioane de lei sau să aibă cel puțin 50 de salariați. Două din trei criterii trebuie să fie respectate pentru a raporta indicatorii de sustenabilitate. Marea provocare este pentru auditori și pentru contabili, pentru că 90% din companiile din România au o cifră de afaceri până într-un milion de euro. Dintre acestea, 70% au o cifră de afaceri până în 100.000 euro. Pentru aceste companii, auditorii, contabilii, sunt mai mult decât simpli angajați, prestatori de servicii care îndeplinesc situațiile financiare. Mai mult decât atât, sunt directori financiari pentru aceste companii. De aceea, rolul Guvernului este să promoveze profesionalizarea meseriei de expert contabil și auditor pe partea de sustenabilitate. În acest context s-a înființat Departamentul de Dezvoltare Durabilă, la nivelul Guvernului, tocmai pentru a încerca o anumită standardizare a raportării nefinanciare, chiar dacă, la nivel european, Directiva nu prevede o standardizare precisă’, a menționat Mihai Precup, la Romanian Sustainability Forum, organizat de Financial Intelligence.

Potrivit acestuia, revoluția în ceea ce privește raportarea nefinanciară o reprezintă companiile de stat, pentru că, din dorința de a face parte din Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), România a introdus o raportare nefinanciară pentru toate companiile de stat.

‘Pentru toate 1.400 de companii de stat, indicatorii sunt aceiași. Avem 19 companii listate la Bursa de Valori București. În plus față de acestea, toate celelalte companii trebuie să raporteze indicatorii nefinanciari. Mai mult decât atât, administratorii trebuie să aibă în toate contractele lor de mandat, pe noua lege, indicatori nefinanciari pe care trebuie să-i raporteze și, în funcție de îndeplinirea acelor indicatori, este legată și remunerația. Din punct de vedere legislativ, vorbim de HG 639/2023, care prevede normele metodologice de aplicare a OUG 109, unde sunt descriși toți acești indicatori nefinanciari. Este un pas important pe care îl facem cu privire la raportarea nefinanciară. Toate companiile, fie cele private, fie cele de stat, trebuie să înțeleagă că este extrem de important să ia în considerare indicatorii de sustenabilitate.’, a menționat Mihai Precup.

Sursa: Agerpres https://agerpres.ro/2025/02/11/rolul-guvernului-este-sa-promoveze-profesionalizarea-meseriei-de-expert-contabil-si-auditor-pe-parte–1421411

Sursa Foto: https://oecdstatistics.blog/2022/12/12/beyond-the-bottom-line-measuring-the-non-financial-performance-of-firms-through-the-lens-of-the-oecd-well-being-framework/

Author

Write A Comment