Nuclearelectrica joacă un rol esențial în asigurarea unei aprovizionări cu energie stabilă, curată și durabilă, spune Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica (SNN), în contextul în care, fără creșterea capacității nucleare, lumea riscă un declin accentuat al utilizării acesteia în economiile avansate, ceea ce ar putea duce la miliarde de tone de emisii suplimentare de carbon.
România intenționează să își extindă programul de energie nucleară, incluzând atât reactoare mari (două unități suplimentare Candu, 3 și 4), cât și reactoare modulare mici (SMR). SNN intenționează, de asemenea, să prelungească durata de funcționare a Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavoda la 60 de ani.
În ceea ce privește ciclul combustibilului, SNN deține o fabrică de fabricare a combustibilului nuclear (Fabrica de Combustibil Nuclear Pitești), precum și o linie de procesare a concentratului de uraniu (Fabrica de Procesare a Concentratului de Uraniu Feldioara), care a fost recent achiziționată pentru a sprijini aprovizionarea cu combustibil a proiectelor nucleare de investiții pe termen lung din România.
Energia nucleară – liantul între securitate energetică și lipsa emisiilor
Fără creșterea capacității nucleare, lumea riscă un declin accentuat al utilizării acesteia în economiile avansate, ceea ce ar putea duce la miliarde de tone de emisii suplimentare de carbon. În prezent, energia nucleară este a doua cea mai mare sursă de energie electrică cu emisii reduse de carbon, reprezentând 10% din aprovizionarea cu energie electrică la nivel mondial.
În ultimii 50 de ani, energia nucleară a evitat aproximativ 55 Gt de emisii de CO2, ceea ce reprezintă aproape doi ani din emisiile globale de CO2 legate de energie. Cu toate acestea, în ciuda contribuției energiei nucleare și a creșterii rapide a energiilor regenerabile, emisiile de CO2 legate de energie au atins un nivel record în 2018, deoarece creșterea cererii de energie electrică a depășit creșterea energiei cu emisii reduse de carbon.
Absența unor noi prelungiri ale duratei de viață și a unor noi proiecte ar putea duce la emisii suplimentare de 4 miliarde de tone de CO2, subliniind importanța parcului nuclear pentru tranzițiile energetice cu emisii reduse de carbon la nivel mondial. În economiile emergente și în curs de dezvoltare, parcul nuclear va furniza energie electrică cu emisii reduse de carbon timp de decenii.
Material integral: https://financialintelligence.ro/cosmin-ghita-nuclearelectrica-joaca-un-rol-esential-in-asigurarea-unei-aprovizionari-cu-energie-stabila-curata-si-durabila/