Banca Comercială Română (BCR) a lansat platforma Life-Lab.ro, un spațiu digital dedicat profesorilor care doresc să integreze educația financiară în lecțiile lor, indiferent de disciplina predată. Inițiativa vine ca răspuns la nevoia tot mai mare de resurse educaționale aplicate, care să sprijine dezvoltarea competențelor financiare ale elevilor din România.
Platforma este rezultatul unui program pilot implementat în peste 12 școli din România, de-a lungul ultimilor doi ani, unde a demonstrat eficiența integrării educației financiare în curriculum prin metode inovative și interdisciplinare. Având în vedere impactul pozitiv asupra profesorilor și elevilor, această inițiativă este acum extinsă la nivel național, oferind acces gratuit la resurse educaționale pentru cadrele didactice din întreaga țară.
Noi, ca profesori, ar trebui să transferăm către elevi competențe, nu cunoștințe, a declarat, în cadrul evenimentului Daniel David, ministrul educației. Domnia sa a spus: “Eu am spus mereu că noi de multe ori ne-am prea antrenat acceptând diverse componente ale competențelor și uitând ce înseamnă competență. Mă uit la cei mai tineri dintre noi, aici: în mod normal, noi, ca profesori, ar trebui să transferăm spre voi nu cunoștințe, ci competențe. Competența însemnând cunoștințe declarative – ce știți să spuneți, inclusiv despre educația financiară, despre bani, despre dobânzi și așa mai departe. (…) Și o altă componentă – pentru care îmi fac și eu mea culpa, pentru că și mie îmi scapă de multe ori în actul educațional – valorile. De ce este important să veți aceste lucruri? De ce este important să știe aceste lucru?”.
În lipsa acestor trei componente, a spus el, „nu mai transferăm competențe, transferăm de obicei cunoștințe fie teoretice – și nu știi să le aplici – fie chestii practice pe care le aplici foarte contextual, dar nu ești capabil să le generalizezi la un context la altul sau să le dezvolți în viitor. Și atunci aceasta este miza pe care o avem: să trecem de la temă la conținut, la suport și, după aceea, la metode moderne de predat.
Daniel David își dorește e o “abordare mai transversală” în ceea ce privește educația financiară: “În planurile-cadru care sunt în discuție, educația financiară este gândită să intre în zona disciplinei legate de economie, ca unitate de învățare, nu ca disciplină de sine stătătoare. Că dacă luăm toate temele importante și le transformăm în discipline, copiii o să rămână de la 8 la 20 în școală. Noi am făcut sugestia – toți trebuie să înțelegem că sunt proiecte de planuri-cadru – am făcut propunerea să intre și în zona matematicii, fiindcă și acum există lecții în legătură cu matematica financiară”. Ministrul educației își dorește educația financiară și în „zona descentralizată” – cea a curriculumului la dispoziția elevului din oferta școlii: “De asemenea, am dus-o în zona descentralizată. Dacă școala dorește și elevii sunt interesați și doresc să aleagă acest lucru, să poată să apară în curriculum la dispoziția elevului din oferta școlii.”
Ministrul a apreciat că „la nivel de planuri-cadru, lucrurile arată promițător în acest sens”, dar că „miza mare va fi la conținuturi”, dar și în ceea ce privește „manualele sau suportul pentru acele conținuturi”.
- Nicoleta Deliu-Pașol: “Profesorii au nevoie de instrumente moderne, iar Life-Lab.ro le oferă exact suportul de care au nevoie pentru a-i pregăti pe elevi să ia decizii financiare inteligente”
„Life-Lab.ro este un exemplu clar despre cum facem lucrurile diferit la BCR. Încă din 2016, prin Școala de Bani, am demonstrat că educația financiară poate fi accesibilă, relevantă și aplicabilă pentru toți. Acum, cu Life-Lab.ro, extindem această viziune către profesori, oferindu-le o platformă digitală care transformă educația financiară într-o experiență interdisciplinară și ușor de integrat la clasă. Diferența o facem prin modul în care construim resurse practice, susținem comunitatea profesorilor și creăm un impact real asupra viitoarelor generații. Profesorii au nevoie de instrumente moderne, iar Life-Lab.ro le oferă exact suportul de care au nevoie pentru a-i pregăti pe elevi să ia decizii financiare inteligente,” a declarat Nicoleta Deliu-Pașol, Director Comunicare & CSR BCR.