Rețeaua OCDE a Oficialilor de rang înalt de la Centrul Guvernului este un for de discuții informale, cu rolul de a promova acțiuni și modele de bune practici pentru coordonarea politicilor publice care pot conduce la o guvernare mai eficientă.
https://www.oecd.org/en/publications/coherence-and-co-ordination-at-the-centre-of-government-in-romania_3feaa33e-en.html

România a participat la cea de-a 43-a reuniune anuală a Rețelei Oficialilor de rang înalt de la Centrul Guvernului (CoG), organizată la Paris, la sediul OCDE, sub președinția Spaniei, în data de 4 martie 2025.

Tema întâlnirii a fost rolul Centrului Guvernului în fața noului mediu informațional.
Participanții au discutat despre rolul esențial al Centrului Guvernului în consolidarea încrederii publice, plecând de la rezultatele studiului OCDE din 2024 privind factorii de încredere în instituțiile publice.

Un alt subiect a vizat utilizarea responsabilă a inteligenței artificiale în serviciile publice față de provocările implementării noilor tehnologii în actul de guvernare.
Pornind de la Recomandarea OCDE privind integritatea informației, adoptată în decembrie 2024, discuțiile s-au concentrat pe abordarea coerentă la nivel guvernamental, consolidarea capacităților instituționale pentru coordonarea acțiunilor administrației publice și reforma comunicării publice guvernamentale.
România a fost reprezentată de Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului, care a evidențiat importanța unei comunicări guvernamentale transparente și responsabile, precum și a unei abordări proactive și coerente la nivelul Guvernului pentru menținerea integrității informației.
Rețeaua OCDE a Oficialilor de rang înalt de la Centrul Guvernului este un for de discuții informale, cu rolul de a promova acțiuni și modele de bune practici pentru coordonarea politicilor publice care pot conduce la o guvernare mai eficientă.

Centrele din cadrul guvernelor reprezintă structura de sprijin care deservește cel mai înalt nivel al ramurii executive a guvernului (președinți, prim-miniștri și echivalenții acestora). Aceste structuri ajută șeful guvernului și miniștrii să ia decizii bune, asigurându-se că aceștia primesc sfaturi strategice, bazate pe dovezi și coerente. De asemenea, coordonează diferiții actori implicați în procesul de elaborare a politicilor pentru a rezolva problemele și pentru a contribui la asigurarea calității și capacității sistemului de politici publice.

OCDE lucrează direct cu țările pentru a ajuta la îmbunătățirea funcționării centrelor guvernamentale prin dezvoltarea resurselor practice prin analize riguroase, materiale de bune practici și inițiative de consolidare a capacităților care aduc abordări de vârf în planificarea strategică, stabilirea priorităților, coordonarea interguvernamentală, procesele eficiente de luare a deciziilor, monitorizarea implementării și răspunsul la provocările complexe și transversale care sunt proeminente în operațiunile centrelor guvernamentale.

Rețeaua Centrelor Guvernamentale a elaborat în anul 2023 un document de politică ce oferă o analiză cuprinzătoare a cadrului și practicilor legale, organizaționale și politice actuale din România în ceea ce privește coordonarea politicilor, în cadrul CoG și între CoG și ministere. De asemenea, oferă recomandări pentru consolidarea capacității și rolului Secretariatului General al Guvernului în dezvoltarea și coordonarea politicilor, pentru a îmbunătăți coerența acțiunii guvernamentale și, în cele din urmă, pentru a atinge prioritățile și angajamentele guvernamentale.

Documentul integral poate fi accesat aici: https://www.oecd.org/en/publications/coherence-and-co-ordination-at-the-centre-of-government-in-romania_3feaa33e-en.html

Author

Write A Comment