Pentru Republica Moldova, aderarea României la OCDE va avea un impact cu multe note pozitive, datorită relațiilor economice, sociale și politice intense, proximității geografice și afinităților culturale și lingvistice dintre cele două țări. Această relație strânsă va putea facilita un transfer mai eficient al politicilor și practicilor OCDE către Moldova. De exemplu, experiența României în implementarea reformelor OCDE în domenii precum administrația publică, educația sau piața muncii vor servi ca model direct aplicabil pentru Moldova. Schimburile intense de experți și funcționari publici între cele două țări vor putea accelera adoptarea celor mai bune practici OCDE în instituțiile moldovenești. Mai mult, companiile românești care operează în Moldova vor deveni vectori importanți pentru implementarea standardelor OCDE în mediul de afaceri local.
Printre firmele românești prezente în Republica Moldova se numără companii din domeniul energiei și din domeniul financiar, companii de IT, companii de construcții, servicii de transport și curierat, retaileri de produse alimentare și multe altele. Sunt companii ce aduc capital, know-how și tehnologie în Republica Moldova, contribuind la dezvoltarea economică a țării. Această „radiere” a bunelor practici OCDE din România către Moldova, prin intermediul investițiilor, a schimbului comercial si de bune-practici in domeniul public, vor contribui semnificativ la accelerarea reformelor economice și sociale în Moldova, pregătind terenul pentru o eventuală apropiere și mai strânsă a Moldovei de standardele OCDE și, implicit, de cele ale Uniunii Europene. Mai mult, cadrul legislativ și instituțional, precum și bunele practici OCDE sunt aliniate celor din Uniunea Europeană. Astfel, dacă pentru România procesul de aderare la OCDE înseamnă cimentarea acestor norme, pentru Republica Moldova înseamnă noi pași pe calea adoptării și implementării reformelor necesare aderării la UE.

Astfel, aderarea României la OCDE va avea un efect catalizator pentru modernizarea și dezvoltarea Moldovei, consolidând rolul său de punte între spațiul OCDE și regiunea est-europeană.
Extras din contribuția specială a Ancăi Dragu pentru Caietul Documentar 9-România în OCDE
Sursa Foto 1: Facebook personal Anca Dragu
Sursa Foto 2: https://lidmoldova.org/2022/11/23/republica-moldova-romania-un-drum-cu-dublu-sens/